PM Språkutveckling

 Detta PM kommer utifrån tre källor att beröra de viktigaste språkförändringarna under 1900-talet och framåthur språket påverkas inom internetvärlden i Sverige samt hur lagen lyder kring svenska språketEn av källorna är en föreläsning framförd av Anna-Karin Lönnström. Föreläsningen tog upp bakgrunden till språkvariationerna i Sverige, vilket beror på bl.a. ålder, geografisk plats, kön, situation, intressen etc. Föreläsaren tar upp exemplet på hur ett spädbarn först börjar kommunicera med skrik och reflex ljud, som sedan utvecklas till joller, sedan till ord som slutligen slås ihop i kombinationer och bildar meningar. Det togs upp olika lekter och grupper som förekommer i samhället; sociolekter, ungdomsspråk, fackspråk, dialekter och så vidare. Föreläsningen handlade primärt om hur dessa språkvariationer uppkommit. “Skrift påverkar tal och tal påverkar skrift” var ett centralt tema. Kraven för att kunna behärska svenskan togs också upp, vilket leder in på vad den andra källan behandlarKällan är en rapport om resultatet från en utredning om språk på internet och hur anpassat det är för de internationella minoritetsspråken i Sverige, huruvida dessa människor har möjlighet för sitt modersmål i kontakt med myndigheter eller i undervisningen. Teknikens utveckling med datorer och internet blir en allt viktigare del i samhället. Svårigheterna att ta del av detta för de utsatta grupperna; äldre och invandrare, trots att det enligt språklagen säger att samhället har ett ansvar att se till att de internationella minoritetsspråken har förutsättningar att användas i informationssamhället. 

Olika sociala grupper i olika situationer kommer att ha skiljt språkbruk. Invandrare har ett annat språkbruk även när det kommer till svenskan; de tar ofta element från deras egna språk och kombinerar med svenskan när de inte kommer på ett visst ord eller fras. Detta språk kan även påverka andra grupper beroende på geografisk plats. Det är på detta vis som “orten”-språket har utvecklats, och till och med skapat förändringar i svenskan överlag. 

Statens internetresurser och kontaktsystem är främst på Svenska och Engelska, men det är få som är skrivna på de nationella minoritetsspråken. De mest populära sidorna kanske är det, men de mer specialiserade kanske inte ens finns på engelska. Detta bidrar till minoritetsspråkens utrotande. Desto mindre användbart språket är, desto färre utvecklar sin förmåga i det, vilket leder till ännu mindre användbarhet; det bildas en ond cirkel. 

Medieteknikens utveckling har främjat språkets utveckling. Sociala mediers framkomst i början på 2000-talet har haft en kraftig påverkan på språket; ord har förkortats och talesättet har förändrats efter hur man kommunicerar på internet, särskilt hos unga. 

Kommentera inlägget här: